Text Box:

Краток водич за Скопје (Ф.И.Р.О.М)

Please note: This page has been automatically translated and it may contain errors.  For the original source please click here

Ова писмо испратено до списанието Археологија од страна на професорот Стивен Г. Милер од Универзитетот Беркли, во врска со Македонија.


Стивен Г. Милер
Професор во пензија
Универзитетот Беркли, во Калифорнија
22 Јануари 2009

Уредник, списание Археологија
36-36 33-та стрит
Лонг Ајленд Сити,
NY 11106
U.S.A.

Почитуван Господине,

Ја отворив јануари / февруари прашањето за археологија денес и со нетрпение се сврте кон "Писмо од Македонија" само за да открие дека тоа всушност бил писмо од античка Пајонија - земјата на север од планината.
Barmous и планината. Orbelos. профил Ливиј на создавањето на римската провинција Македонија (45.29.7 и 12) јасно дека Пајонците живееле на север од тие планини (која форма денес на географски природен северна границите на Грција) и јужно од Дарданците, кои беа во Косово денес . Страбон (7. Frag 4) е уште содржаен во велејќи дека Пајонија била на север од Македонија и само конекција од една до друга беше (и денес) преку тесна клисура на реката Аксиос (или Вардар) Река. Со други зборови, на земјиште кое е опишан од страна на Метју Брунвасер во неговата "Поседување Александар" Пајонија бил уште во антиката.

Иако е вистина дека тие луѓе беа поразени од Филип
II, таткото на Александар, во 359 п.н.е. (Диодор Siculus 16.4.2), тие никогаш не биле Македонци и никогаш не живееле во Македонија. Навистина, Демостен (Olynthian 1.23) ни кажува дека тие биле "поробени" од страна на македонски Филип и јасно, според тоа, не Македонците. Isokrates (5,23) ја прави истата точка. Исто така, на пример, Египќани, кои беа поразени од страна на Александар може да се отфрли од страна на Македонци, вклучувајќи го и познатиот Клеопатра, но тие никогаш не биле самите Македонци, и Египет не бил наречен Македонија (и толку колку што можам да кажам не бара тоа име денес).

Секако, како Тукидид (
2.99) ни кажува, Македонците го презедоа "тесен појас на Пајонија се протега по должината на реката Аксиос од внатрешноста во Пела и морето". Еден затоа може да се разбере ако на луѓето во современа Република Македонија во центарот на Скопје Пајонците се нарекувале и тврди како нивно земјиште опишано од Тукидид.

Но, зошто, наместо тоа, модерните луѓе на античка Пајонија ќе се обидат да се нарекуваат себеси Македонци и нивната земја Македонија? Г-дин Брунвасер (стр.
55) допира на грчките тврдења "дека тоа подразбира амбиции над грчка територија", и тој вели дека "северната покраина на Грција исто така се вика Македонија". Оставиме настрана фактот дека областа на која северната провинција модерна Грција се нарекува Македонија, за повеќе од 2.500 години (види, меѓу alios, Херодот 5,17; 7,128, ет алиби), поновата историја покажува дека грчката загриженост е легитимен. На пример, на сајтот произведени во Скопје во 1992 (Слика 1) јасно покажува на тврдењето дека Македонија се протега од таму до планината. Олимп на југ, односно, комбинирање на античките предели на Пајонија и Македонија во единствена целина. Истото тврдење е експлицитна на псевдо-банкарски забелешка на Република Македонија што покажува, како еден од неговите споменици, на Белата Кула Thessalonike, во Грција (Слика 2). Постојат уште многу примери на календари, божиќни картички, браник-налепници итн, дека сите го прават истото тврдење.

Понатаму, г-дин Брунвасер е пријавен со одобрение (Интернешнл хералд трибјун
10/1/08) во работата на "Македонскиот институт за стратегиски истражувања во 16:09", чие име се однесува "на Дела 16:9, еден стих во Новиот Завет во кој македонскиот човек се јавува на апостол Павле молејќи го: ". Дојди во Македонија и помогни ни! '" Но, каде оди Павле во Неаполис Македонија (Кавала), Филипи, Амфиполис, Аполонија, Солун и Veroia (Дела 16:11-17:10) сите кои се во историска Македонија, ниту во Пајонија. Она што тврдат дека е направен од страна на Институтот со седиште во Скопје, кои имиња се за патување низ она што беше Македонија во античко време и она што е северната покраина на Грција денес?

Се прашувам што би се заклучи дали некој голем остров на југоисточниот брег на САД почна да се нарекува Флорида, и украсена со својата валута со слики на Дизни Ворлд и дистрибуирани мапи покажуваат Голема Флорида.
Секако немаше сомнеж на основната точка на "Македонија" во умот на американскиот државен секретар Едвард
Stettinius на 26 декември 1944 година, кога тој напиша:

"Одделението [државниот] забележа, со значително зголемување на приведување пропаганда гласини и полу-официјални изјави во корист на автономна Македонија, кои потекнуваат главно од Бугарија, туку и од југословенските партизански и други извори, со импликација дека грчката територија ќе бидат вклучени во предвидениот држава. Оваа влада смета дека се зборува за македонската "нација", македонски "Татковина", или македонски "националната свест" да биде неоправдано демагогија претставуваат ниту една етничка, ниту политичка реалност, и гледа во неговата сегашна заживување можна маска за агресивни намери против Грција ".
[Извор: Стејт Департментот на САД, министерот за надворешни односи вол
VIII, Вашингтон, Кружни Airgram (868.014/26Dec1944)]

Г-дин Брунвасер (жител на Бугарија), сепак, продолжува да се држава, со очигледно distain, што Грција тврди дека "Александар III Македонски (Александар Велики). . . како грчки. "

Овој став ме
mystifies. Што има да се "тврдат"? пра-пра-пра дедо на Александар, Александар I, бил сертифициран како грчки на Олимпија и, според зборовите на таткото на историјата "Јас се случи да знаете дека [предци на Александар] се грчки" (Херодот 5,22). таткото на Александар, Филип, извојувал неколку коњанички победи во Олимпија и Делфи (Плутарх, Александар 4,9; Moralia 105A), двете најголеми на сите хеленски светилишта во античка Грција, каде што не-Грците не им беше дозволено да се натпреварува. Ако Филип бил грчки, а не беше неговиот син, исто така, грчки?

Кога Еврипид - кој умрел и бил погребан во Македонија (Тукидид
apud Пал Anth 7,45; Павзаниј 1.2.2;.. Диодор Siculus 13,103) - ја напиша својата игра Archelaos во чест на пра-чичко на Александар, тој го пишува на словенски? Кога тој го напишал додека Bacchai на дворот на Archelaos не го пишува тоа во грчки, дури и како што ги преживеа со нас? Или треба да се замисли дека Еврипид е "македонски", кој пишува на словенски (на датумот кога тој јазик не е потврдена), кој бил преведен на грчки?

Што е јазикот на наставата кога Аристотел научи Александар? Што јазик е извршена од страна на Александар со него на неговата експедиција на Исток? Зошто имаме древни натписи на грчки јазик во населби од страна на Александар далеку како Авганистан, и ниту на словенски? Зошто грчки стане лингва франка во империјата на Александар, ако тој всушност бил "македонски"? Зошто беше Новиот завет напишани на грчки, а не словенска?

На страница
57 од т.н. "Писмо од Македонија" има фотографија на авторот стои "пред бронзената статуа на Александар Велики во градот Прилеп." Статуата е очигледно модерен, но прашањето е дали вистински историски Александар би можел да го прочитате словенски натпис под неговите нозе. Со оглед на познати историски потомство на словенската на грчки, одговорот е очигледен.

Додека известување г Брунвасер на археолошките работи во Пајонија се добредојдени, неговото посвојување и промоција на модерните политички став на својот народ во врска со употребата на името Македонија не е само натрапник, тоа е лош за читателите на археологија, кои се, Претпоставувам, заинтересирани за историски факт. Но, тогаш, одлуката да го пропагира овој историски глупости со археологија - публикација на Археолошкиот институт на Америка - е лош за својата репутација.
Нека биде, рече уште еднаш: регионот на античка Пајонија бил дел од Македонската империја. Така беа
Ephesos и Тир и Палестина и Мемфис и Вавилон и Taxila и многу други. Тие на тој начин може да стане "македонски" и привремено, но ниту една не беше некогаш "Македонија".

Дозволете ми да стави крај на оваа егзегеза со правење на предлог за решавање на прашањето за модерната употреба на името "Македонија." Грција треба да се припои Пајонија - тоа е она што Филип Втори во
359 година п.н.е. го И дека ќе се појави да биде прифатливо за модерните жители на таа област, бидејќи тие тврдат дека се грчки со присвојување на името Македонија и неговите најпознати човек. Потоа современите луѓе на оваа нова грчка провинција ќе може да работат на учење да зборуваат и да читаат и пишуваат грчки, дури и се надевам дека како и Александар не.

Со почит,

Стивен Г. Милер

Професор во пензија,
Универзитетот Беркли, во Калифорнија