Text Box:

Краток водич за Скопје (Ф.И.Р.О.М)

COMING SOON...

Патување и туризам во Скопје. Факти за Скопје, ФИРОМ. Историја на Скопје, Vardaska, хотелите во Скопје, летови до Скопје, автомобил имот во Скопје. Сè што ви е потребно за вашиот патуваат во Скопје. Скопје со воз, туристички водич, музеи, атракции, место, временската прогноза и повеќе ...

Добредојдовте на убавиот град Скопје и главен град на ...? Кое име може да биде даден на оваа нова членка? Постои спор меѓу Атина и Скопје за разликите околу името "Macedonia" која се обидува да се користи од новата државна (ФИРОМ) како официјално име на земјата. Подолу ќе ги видите некои записи и историски елементи во врска со овој спор, но исто така и ние ќе ви ги објасни најзначајните причини, кои не се дозволи употребата на имињата "Macedonia" и "Macedonian" од страна на оваа нова членка (поранешен Јужна Србија, или Vardaska Република или често Скопје Република):
- Ниту една држава, која е дел од географскиот регион, има право да се дефинира себеси произволно, во официјален начин како што ги претставуваат целиот регион.

- Бидејќи не постои македонски род ниту една етничка или политичка реалност може да се претстави како овие имиња се грчки јасно потекло. Употребата на овие имиња во античко време за
definions како Кралството Македонија од Филип II и Александар Велики, или Македонците не означува регион државјанство. Македонците, како што Атињаните, Спартанците, Турци, сите беа Грци.

-Тоа би можело да иницира територијални претензии кон соседните држави како што се случило многу пати до сега. А јасен доказ за нивните намери е провокативна акција во
1992 година, за усвојување на грчки Ѕвездата од Вергина во нивното знаме. Во следните мапа, која беше објавена од страна на Скопје Властите во 1992 година, recerculated неколку пати и се вклучени во учебници, од неодамна, нивните намери се очигледни.

- Не постои хомогеноста на населението на новата држава. Според една статија во христијанската наука "Монитор", на
28 октомври, 1992, страна 19, од страна на г-дин CM Woodhouse, извонреден историчар и поранешен член на парламентот, кој беше Британија во Грција за време на и по Втората светска војна, населението е составено од 40-45 Словени, 30% Албанци, 10% Грци и 10% цигани и други.

- Секој може да се реализира на фалсификување на историјата на Македонија во следните лажни аргументи, потекнуваат од Скопје, претставници со цел да ги бранат своите обиди да наметнат користење на имињата Македонија и македонски, кои го поддржуваат ставот дека:
:: Македонците не се Грци, но претставуваат посебна нација.
:: Нивниот јазик не е грчки, но нивниот идиом што го зборуваат околу подрачјето на Скопје.
:: Македонија се протега многу подалеку кон север од границите на историска Македонија, на таков начин како да се вклучат вистински словенски региони кои никогаш не биле делови на Македонија во антиката, која, всушност биле делови од антички
Derdania.
::
Античките Македонци не биле Грци, туку посебна нација во врска со Илирите и Тракијците.
:: На Словените опаѓачки на Балканот и во Македонија, во текот на
6 и 7 век н.е. се amalgated со "не грчко" античките Македонци и на тој начин создаде нова нација, Славо-Македонци на.
:: За потомци на овие Славо-Македонци во средниот век се Македонци и денес е Скопје.
:: Во Бугарија и во Грција постојат граѓани кои припаѓаат на "македонска нација" формирање угнетени малцинства чии права мора да се признае.
:: Се нарекува "Македонска" - манири и обичаи, култура, итн - не е грчко, туку создавање на т.н. Македонци од Скопје.

Сите овие аргументи не можат да застанат на критиките, како тие се многу дискутабилен, во смисла на историски, етнолошки, културен и социолошки критериуми.

Аргументите против употребата на имињата "Macedonia" и "Macedonian" се значителни и кога ќе се спореди со аргументите на Скопје Властите огромна и дефинира.

На измислил побарувања на Скопски потекло постојано прогласен од страна на Скопје функционери не само како федерална држава, но исто така и повеќе, неуморно, сега тоа е независни држави. Иако тие не можат да издржат дури и на најосновните критики бидејќи се лага и неоправдано, следниве докази ќе докаже дека спротивни аргументи се значително големо и дефинира.

Македонија сама по себе, со своите
milleniums на слава, не дозволува промена на неговата историја. Само имињата на Аристотел и Александар Велики и нивниот придонес во историјата на човештвото, прв со својата мудрост, а вториот со неговата храброст, политиката и грациозност, би требало да биде доволно за да се разбудиме сите оние кои се обидуваат да фалсификуваат историјата.
Македонија секогаш била најнапредниот дел и бастион на Грција.
Сите историски власти се согласуваат дека на географските граници на античка Македонија се следните:

:: Егејското Море и
Kamvounia, Pierian и Olymbus планините јужно.
::
Ochris и Преспанското Езеро и Vamvouna, Skomio и Rodhopi планини на север.
::
Nestos реката и кон исток
::
Grammos и Пинд планините западно.

На знаме се користи од страна Фиром, 1.992-1.995. Усвојувањето на симбол пронајдени во текот античка Грција, во знамето на новоформираната држава, се сметаше за провокација од страна на Грција.

Знамето на Македонија (Грција) со Вергина Сонцето.

Тековната знаме на ФИРОМ (Поранешна Југословенска Република Македонија).

Please note: This page has been automatically translated and it may contain errors.  For the original source please click here